Merkezin Amacı
a) Bağcılık ve üzümün modern yetiştirme ikelerinin yetiştiricilere tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak.
b) Asmanın ıslahı ve yetiştiriciliği konularında araştırma ve uygulama projeler hazırlamak, asmanın gen kaynağı olarak muhafazası, budanması, aşılanması ve bu alanda ilgili kuruluşlarca yürütülen projelere katılmak.
c) Nevşehir yöresine uygun yen üzüm çeştlerinin adaptasyonlarını araştırmak.
ç) Yetiştiricilerin bağ ve üzüm yetiştiriciliği konusunda karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olacak araştırmalar yapmak.
d) Üzüm yetiştiriciliğinde, ıslah ve yetiştirme teknikleri ile yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek; üzümün hastalıklara, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığını artırmak.
e) Bağ ve üzümün, anaç, aşı gözü, aşı kalem, fidan ve benzer materyallerinin çoğaltılması ile ilgili çalışmalar yürütmek.
f) Tarımsal mekanizasyon ve bilgi teknolojileri, hassas tarım teknikleri ile bitki besleme ve zirai mücadelede etknliği artırmak, hasat ve hasat sonrası ürün kayıplarını azaltacak araştırmalar yapmak.
g) Üzüm yetiştiriciliği ile ilgili kamu kurumları ve özel kuruluşlara bağlı teknik elemanların bilgilerinin yenilenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kısa ve uzun süreli eğitim programları ve kurslar düzenlemek.
ğ) Kırsal alanda üzüm üretmiyle doğrudan ilgilenenlere bilgi ve becer kazandırmak amacıyla ilgili kamu kurumları ve özel kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmalar yapmak.
h) Bağ ve üzüm ile ilgili konularda kongre, sempozyum, seminer, panel ve benzer toplantılar düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen toplantılara katılmak.
ı) Merkezin çalışma alanı ile ilgili olarak yurt içindeki ve yurt dışındaki kuruluşlar ile işbirliği yapmak.
i) Bağ ve üzüm konusunda yayın materyal olarak kullanılabilecek film, video, kaset, sunu, kitap, haber bülteni ve benzer materyal üretmek, sağlamak ve bu amaçla kitle iletişim araçlarından yararlanmak.
j) Yörede bağcılık ile birlikte karışık bahçe şeklinde yetiştirilen fıstık, menengiç, badem, ceviz, alıç, elma, armut, ayva, kayısı ve benzer meyveler hakkında araştırmalar ve uygulamalar yapmak, bu alanda ilgili kişi ve kurumlara bilgiler vermek, yurt içi ve yurt dışı işbirliğini geliştirmek.